Tegenstellingen en bondgenootschappen

De Russen hadden als christelijke natie weinig op met de islamitische Turken. Verder was de Balkan voor Rusland een strategisch belangrijk gebied. De enige Russische havens die 's winters niet bevroren, lagen aan de Zwarte Zee. De Russische marine kon de wereldzeeën alleen bereiken via de Dardanellen en de Bosporus, dus tussen Turkse kanonnen door. Ten slotte steunden de Russen de Balkan, omdat zij tot de Slavische taalfamilie behoren. 

De Russische problemen met Turkije en de Franse angst voor Duitsland leidden tot een bondgenootschap tussen Rusland en Frankrijk. Daarmee sloten ze hun Duitse buurland aan twee kanten in. Eerst deden de Engelsen niet mee, vanwege hun "splendid isolation". Zij oriënteerden zich liever los van Europa. Maar later kozen ze de kant van Frankrijk en Rusland en ontstond de Triple Entente.

Duitsland vond ook bondgenoten in Oostenrijk- Hongarije en Italië, samen vormden de drie landen de Dreibund of Triple Alliantie. Afgezien van Duitsland was deze alliantie militair gezien niet sterk. Bovendien waren de landen onderling geen vrienden van elkaar. Duitsland wist dus dat het in een oorlog de grootste last zou dragen. Probleem was dat het land bij een tweefronten- oorlog tegelijkertijd tegen Rusland en Frankrijk zou moeten vechten. Hierbij werd het Von Schlieffenplan bedacht. Duitsland zou eerst Frankrijk snel moeten verslaan en daarna aan het oostfront Rusland aanvallen. Von Schlieffen dacht dat de Russische tsaar zijn troepen niet snel genoeg zou kunnen mobiliseren.

Zo stonden toen het oorlogsjaar in 1914 aanbrak twee tot de tanden toe bewapende allianties tegenover elkaar. Aan een bondgenootschap deelnemen geeft de leden ervan een veilig gevoel, maar of de wereld er dan ook veiliger op word??

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin