
Het oostfront
Nieuwe wapens
Vliegtuigen en zeppelins voerden verkenningsvluchten en primitieve bombardementen uit. Op 22 april 1915 stierven de eerste Franse soldaten aan mosterdgas. Dat was bepaald geen betrouwbaar wapen, want bij draaiende wind dreef het naar de eigen linies. Met een mitrailleur zaaide je dood en verderf onder de aanstormende vijand, maar dat wapen was niet geschikt om bij een eigen aanval een doorbraak te forceren. De Engelsen bedachten de tank om soldaten veilig over prikkeldraad en loopgraven heen achter de vijandelijke linie te brengen. De eerste tanks waren grote gepantserde machines, uitgerust met lichte kanonnen of mitrailleurs en rupsbanden links en rechts over het hele voertuig. Later werden ze doorontwikkeld tot geduchte aanvalswapens met een zwaar kanon voorop.
Het doden vond grotendeels van het flinke afstand plaats, met artillerie, machinegeweren, granaten of ander wapens. Artillerievuur doodde driekwart van de Franse slachtoffers.
Aan het oostfront
Toen hun opmars van augustus 1914 eenmaal gestuit was door de Oostenrijkse en Duitse legers begon al gauw de terugtocht van de Russen. Ze namen mee wat los en vast zat en deporteerden groepen Polen, die zij ervan verdachten met de centralen te heulen. De Polen hoopten dat deze oorlog hen bevrijding zou brengen van de Russische overheersing.

Op zee
Zowel de Engelsen als de Duitsers hadden in 1914 een marine met moderne bewapening en pantserbescherming. De Duitsers bezaten echter maar weinig havens. Eenmaal op de Noordzee stuitten ze op weg naar de Atlantische Oceaan op een cordon van Engelse oorlogsschepen. Bovendien lag het kanaal vol Engelse mijnen. Een groot aantal zeeslagen werd uitgevochten d.m.v. onderzeeƫrs zoals de Duitse U-boot.
Koopvaardijschepen met burgers werden net zo hard neergehaald door de Duitsers als Engelse slagschepen. De torpedering van het Britse schip de Lusitania kostte 1201 passagiers het leven met onder andere 128 Amerikanen. Politiek nam Duitsland hiermee een groot risico, want het zorgde ervoor dat Amerika bijna haar neutraliteit hiermee opgaf.